Szabadidős programszervezés a felzárkóztatás és az integráció érdekében - roma - magyar - lakosság körében


 

„Boldogok, a kik sírnak mert ők megvígasztaltatnak.” Máté 5.4

 

Ramocsaházán a TÁMOP-5.1.1-09/4 számú „Szabadidős programszervezés a felzárkóztatás és az integráció érdekében - roma-magyar lakosság körében” című pályázat keretében 2012. március 11-én került megrendezésre az „anya-lánya délután”.

 

Az anya-lány kapcsolat az egyik legszorosabb szociális kötődés az emberi kapcsolatok között” – mondja Kira Birditt, a Michigani Egyetem vezető pszichológusa. Minden anya egyszer lány volt, és most megtapasztalja, hogy milyen a másik szerepében lenni, megvívni ugyanazokat a harcokat, csak most a másik oldalról.

 

A célunk itt is ugyanaz volt, mint az apa-fiú délután során, hogy a falubeli szülők minőségi szempontból is hasznos időt töltsenek gyermekükkel. A mai rohanó világban az anyák a munka mellett, kevés időt töltenek gyermekeikkel.

 

Ezen a délutánon egy közös beszélgetés után origami technikával készültek tea tasak képek. A foglalkozáson megtekinthettük Závodni Mária kórházlelkész csodálatos munkáit, és az Ő irányításával megpróbálkozhattunk mi is hasonló képeket készíteni. Akik ott voltunk, mindnyájan gazdagabban mentünk haza. Egyrészt szülővel, gyermekkel való közös élménnyel, másrészt jó kedvvel és a délutánra emlékeztető alkotással.

 

 

 


„Vágyni arra, ami a miénk”

 

Ez a mottója az idei Házasság hetének.

 

Ötödik alkalommal rendezi meg a Református Egyház a Házasság Hetét, amely arra hivatott, hogy felhívja a figyelmet a házasság fontosságára, a család intézményének népszerűsítésére, valamint segítséget adjon párkapcsolati, esetleg gyereknevelési nehézségekkel küzdőknek.

 

Ebből az alkalomból 2012. február 12-én került megrendezésre az úgynevezett „apa-fiú délután”. A célunk az volt, hogy a falubeli „fiús” édesapák minőségi szempontból is hasznos időt töltsenek gyermekükkel. A faluközösség átalakulása, a korábbi természet közeli mezőgazdasági közös családi munkák csökkenése miatt, az apa-fiú kapcsolatban egyre halványul az apa példakép. Sok esetben szerepzavar alakul ki, ha az apa elveszti a családfenntartói szerepet. A vasárnap délutáni programon egy, az apa-fiú kapcsolatról szóló közös beszélgetés után barkácsolásra került sor, ahol hangulatos együttlétben kicsik és nagyok is megmutathatták alkotókészségüket. Akik ott voltunk, mindnyájan gazdagabban mentünk haza. Egyrészt szülővel, gyermekkel való közös élménnyel, másrészt jó kedvvel és nem utolsó sorban egy-egy kiváló repülő modell társaságában.

 

 

 


Kapcsolódó dokumentumok: